svētdiena, 2010. gada 31. janvāris

Ilgspēlējošā plate

Angliski lietojamais termins "Extended paly", pēc Tildes tantes tiek tulkots, kā ilgspēlējošā plāte/. Vēlējos sīkāk papētīt, kas ir šī ilgspēlējošā skaņu plate. Meklējot latviski pieejamās ziņas, neatradu neko derīgu esam. Tāpēc pārslēdzos uz angļu mēli, un ārti vien guvu nepieciešamās ziņas. Tātad, pēc encyclopedia.thefreedictinary.com, ilgspēlējošā plate ir vinila skaņuplate vai kompaktdisks, kurā ierakstīts vairāk par vienu dziesmu, bet kurš ir par īsu, lai tiktu atzīst par, un te nu sākas jautrība, angliski lietoto terminu "LP album" Tilde tulko uz latviešu valodu kā ilgspēlējošā skaņuplate. Un te nu esmu apjucis

Kāda ir atšķirība starp ilgspēlējošos plati un ilgspēlējošo skaņu plati? Izrādās diezgan liela, vai patiesi maza, tikai tulkojums ir patiesi neveikls. Lai nejauktu galvu sevi, lietošu sākumā angliskos vārdus. Tātad "EP-Extended paly" ir albums, kurā ir vairāk par vienu dziesmu, bet ir par īstu, lai tiktu uzskatīts par "LP-Long play". Parasti ap 10-20minūtēm ierakstītas mūzikas. Singlam (viena dziesma albumā) ir līdz 10minūtēm ierakstītas mūzikas, savukārt "LP" ir no 30-80 minūtēm ierakstītā materiāla.

Tagad izskaidrosim latviešu valodas tulkojuma neskaidrības. "EP" pēc Tildes tulkojuma ir ilgspēlējošā plate, savukārt "LP" tulkojas kā ilgspēlējošā skaņuplate. Uzreiz rodas jautājums, ar ko vārdi plate un skaņu plate, tā atšķiras viens no otra? Vai vēl precīzāk, kā šo atšķirīgais lietojums norāda uz ieraksta ilgumu ?

Izmantojot internetā pieejamo latviešu valodas skaidrojošo vārdnīcu, atradu vārda plate un skaņu plate skaidrojumus. Man secinājums, ka abos gadījumos pareizi būtu lietot vārdu sķaņuplate. Tās skaidrojums ir derīgs abos aprakstāmajos objektos. Skaņu plate- Skaņu ieraksta nesējs - plāna (parasti plastmasas, metāla, papes) plāksne ar joslām, pa kurām (ierakstu atskaņojot) virzās gramofona adata, akustiskais, elektriskais, optiskais adapters.- pēc Tezaurs.lv

Labi, pievērsīsimies šā ieraksta beigu daļā, pie lietas, ko vēlejos pateikt, pirmais ilgspēlējošais ieraksts (EP), kurš bildbourd topos ieguvis pirmo vietu ir Alice in Chains, Jar fo flies. Pēc tā vēl šādu godu ieguvuši vien divi ierkasti. Pirms sešpadsmit gadiem iznāca šis meistardarinājums. Un to uzskatu par dāvanu savā ceturtajā dzimšanas dienā.

Šis ieraksts ir tehnisks, bet ar personisku nobeigumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru