pirmdiena, 2010. gada 1. februāris

Vāja rakstura cilvēks

Kāpēc pasaulē notiek tik daudz sliktu lietu? Mikli padomājot, saku, divu iemeslu dēļ. Pirmais no tiem ir cilvēku bailes, bet otrs vājš raksturs. No vienas puses bailes gribētos ielikt pie rakstura vājuma, bet ne vienmēr bailes rodas no rakstura vājuma, reizēm tās ir patiesas un pamatotas.

Par bailēm runājot, tās bieži vien ir patiesas, bailes ir izdzīvošanas instruments. Un dabīgā atlase ir pierādījusi, ka bailes palīdz izdzīvot. Ja gribi dzīvot- baidies! Laikā, kad sabiedrībā vēl nebija likuma spēku jutusi, katrs bija savs valdnieks, bailes valdīja par pasauli, un tie, kuri neņēma tās vērā bija nolemti nāvei. Nav tāda cilvēka, kuru cits cilvēks nevarētu nogalināt. Pat ja spēku nesamērība ir liela, vājam vienmēr ir iespēja meklēt palīdzību pie citiem un kopā nogalināt stipro. Ja stiprais ignorē bailes, domājot ka viņu neviens nevar nogalināt, tad viņš ir nolemts. Lai izdzīvotu mums ir jābaidās. Saka bailēm lielas acis, bet no aklā nekāds dzīvotājs nesanāk. Lai pārvaldītu sabiedrību, un pasargātu cilvēkus citu cilvēku pārestības un neļautu bailēs no šīm pārestībām nokaut ir radīti likumi, kuri pārvalda pār sabiedrību. Mēs visi pieņemam tos un tie ir pierādījums cilvēku baiļu iznīcinošajam spēkam.

Bet ne tikai bailes ir vainojamas pie sliktām lietām, šeit neieslīgsim pārdomās par sliktā būtību. Slinkums, alkatība, dusmas, un citas cilvēku pašizpausmes ir rakstura stingrības trūkuma sekas.

Cilvēkiem jārūda raksturs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru